09/07/2015
Robert Gesink is donderdag in de zesde etappe van de Tour de France opnieuw in de top 30 van de daguitslag geëindigd. De kopman van Team LottoNL-Jumbo kwam op de lastige aankomst in Le Havre als 12e over de streep. De Varssevelder staat in het algemeen klassement nog steeds 14e.


 
Zdenek Stybar van Etixx-QuickStep schreef de etappe op zijn naam. De Tsjech reed in de laatste honderden meters weg uit een select groepje renners dat als eerste boven was gekomen op het explosieve klimmetje dat vlak voor de meet lag.
 
Gesink beleefde op de klim een hachelijk moment, maar was alert. “Ik zat van voren om mogelijke gaten en tijdsverschillen te voorkomen, maar vlak voor me vielen ze. Gelukkig kon ik er precies omheen”, aldus Gesink, die gele truidrager Tony Martin zijn sleutelbeen zag breken. “Bovenop hoopte ik nog een ultieme versnelling te plaatsten, maar dat zat niet meer in mijn benen.”
 
Voor Gesink was het sinds de start in Utrecht de zesde keer op rij dat hij in de top 30 finishte. “Maar dat zegt helemaal niets. Er komen nog gevaarlijke etappes aan.”
 
Tankink tipt Gesink
Bram Tankink had Gesink voorafgaand aan de etappe getipt als mogelijke winnaar. “Ja, je moet altijd optimistisch blijven, hè. De aankomst van vandaag was vergelijkbaar met die van de klassieker in Québec, waar Robert een keer heeft gewonnen. Maar hij zei zelf ook al dat er toen veel meer geklommen moest worden. Vandaag viel het mee, maar hij werd twaalfde en deed dus wel mee.”
 
Rust voor Ten Dam & Kelderman
Laurens ten Dam reed donderdag voor het eerst sinds zijn val van maandag zonder schouderbrace en rolde goed door de dag heen. “Vandaag was een relatief makkelijke dag. Dat had ik ook wel even nodig”, aldus Ten Dam.”
 
Met de rug van Wilco Kelderman ging het donderdag ook weer iets beter. “Het was een kalme etappe en het was ook wat warmer. Dat scheelt een hoop. Laten we ervan uitgaan dat het elke dag iets beter gaat. In de finale heb ik op een gegeven moment laten lopen. Veilig aan de finish komen en herstellen was vandaag het belangrijkste.”
 
Nico Verhoeven
Ploegleider Nico Verhoeven verwacht dat Ten Dam, Kelderman en Steven Kruijswijk vrijdag weer enigszins de kans krijgen om te herstellen van hun valpartijen. “Er zijn veel ploegen met renners die moeten herstellen dus ik reken morgen op een etappe vergelijkbaar met die van vandaag. De finish is vlak en dus verwacht ik de sprinters weer.”