24/04/2015
Team LottoNL-Jumbo hoopt zondag in de 101e editie van Luik-Bastenaken-Luik de stijgende lijn door te trekken. Ploegleider Merijn Zeeman rekent in Wallonië op een sterke teamspirit, en kopmannen Wilco Kelderman en Paul Martens.
 
Kelderman heeft zich de afgelopen week verbeterd en voelt zich ook sterker. Na ziekte en een 59e plaats in de Brabantse Pijl, kon hij afgelopen zondag in de finale van de Amstel Gold Race aanvallen en werd hij woensdag tiende in de Waalse Pijl. De Barnevelder kijkt uit naar zondag.
 
“Luik is een heel mooie wedstrijd, die me volgens mij ook wel goed ligt met die langere klimmetjes. Ik ga voor een prestatie als woensdag, maar Luik is een lange koers en het is voor mij de eerste keer. Ik ben benieuwd. Ik heb er zin in.”
 
Kelderman goed voorbereid
Ondanks het feit dat Kelderman zijn debuut maakt in La Doyenne, verschijnt hij zondag goed voorbereid aan de start in Luik. “Ik ga de editie van vorig jaar nog terugkijken en vrijdag verkennen we de finale. Merijn geeft ons ook altijd redelijk wat huiswerk mee. Dan moet je denken aan filmpjes en het parcours op Google Maps.”
 
Paul Martens
Paul Martens maakte woensdag in de finale van de Waalse Pijl een klapper, maar verwacht niet dat die val hem in Luik-Bastenaken-Luik parten gaat spelen. “De fysieke schade valt mee. Ik had wel wat pijn, maar heb dat los kunnen rijden. De echte schade was het feit dat ik geen resultaat kon rijden.”
 
Martens hoopt dat zondag recht te zetten, maar weet dat het parcours rond Luik hem niet op zijn lijf is geschreven.
 
“De afgelopen klassiekers passen iets beter bij mijn mogelijkheden. In Luik moet ik een goede dag hebben en op mijn limiet rijden voor een resultaat. Luik is een eerlijke wedstrijd, het draait vooral om goede benen. Het wordt voor mij cruciaal om de lange beklimmingen goed te verteren, wil ik een resultaat neerzetten. Als ik in de finale nog fit ben, kan ik rekenen op mijn eindschot. Dat miste ik de afgelopen wedstrijden door ziekte en blessures. Nu heb ik de stijgende lijn te pakken. Ik ga ervan uit dat ik op niveau ga rijden. Waar ik ga eindigen is lastig in te schatten.”
 
Merijn Zeeman
Ploegleider Zeeman zag woensdag in de Waalse Pijl bemoedigende signalen. “Wilco bevindt zich op het juiste pad. Hij is enorm verbeterd sinds De Brabantse Pijl. Paul is ook goed in orde en eigenlijk begint de hele ploeg steeds beter te draaien.”
 
“Luik is met al zijn hoogtemeters misschien wel de zwaarste klassieker van het seizoen”, weet Zeeman. “Het wordt een zware opdracht. We moeten zorgen dat we er weer staan. We willen de finale mee kleuren. Dat gaan we doen met agressie en fanatisme. Het begint allemaal met spirit en motivatie. De opdracht voor het team gaat zijn om onze kopmannen zo lang mogelijk bij te staan.”
 
Zeeman werd woensdag tijdens de Waalse Pijl ook aangenaam verrast door Laurens ten Dam. “Laurens kon vanwege zijn gebroken ribben niet op intensiteit trainen, maar was toch in staat om Robert Gesink en Wilco Kelderman van voren af te zetten aan de voet van de voorlaatste klim”, sluit de ploegleider tevreden af.
 
Team line-up:
Jos van Emden, Laurens ten Dam, Wilco Kelderman, Nick van der Lijke, Bert-Jan Lindeman, Paul Martens, Bram Tankink & Mike Teunissen.
 
Ploegleiders:
Frans Maassen & Merijn Zeeman.