27/03/2015
Team LottoNL-Jumbo hoopt vrijdag een podiumplaats te behalen tijdens de eerste Vlaamse World Tour-klassieker. Sep Vanmarcke werd vorig jaar vierde in de E3 Harelbeke en hoopt het dit jaar nog beter te doen.“Het wordt de eerste clash met de beste kasseienspecialisten”, geeft ploegleider Nico Verhoeven aan. “We zijn benieuwd naar hoe Sep Vanmarcke ervoor staat. We hebben het nu echt over het allerhoogste niveau. We proberen het dit jaar beter te doen dan vorig jaar. Sep blijft daarin het speerpunt. Hij moet het voor ons doen.” Vanmarcke heeft zich na een goed openingsweekend en een sterk optreden in Strade Bianchi verder voorbereid in de Tirreno-Adriatico. “Dat verliep iets minder goed voor hem”, nuanceert Verhoeven. “Hij heeft best afgezien. Sep heeft daarna echter een goede trainingsstage gehad. Daar heeft hij het goede klassiekergevoel helemaal teruggekregen. Op dit moment is hij op het niveau waarop hij moet zijn.”
 
Fysiek ongemak
“Dat ik in de Tirreno geen goed gevoel had, kwam door wat fysieke probleempjes”, verklaart Vanmarcke. “Ik was licht ziek en dat uitte zich door wat pijntjes in mijn hele lijf. Dat heeft gelukkig niet doorgezet. Ik heb het de kop ingedrukt en heb het goede gevoel nu weer terug. Het was in de Tirreno een kwestie van overleven om thuis de puntjes weer op de i te zetten. Ik heb me sowieso nooit zorgen gemaakt om mijn conditie. Ik wist dat die uitstekend was, dat heb ik in Strade Bianchi laten zien.”
 
De sterke Belg weet dat alles mee moet zitten voor een zege in Harelbeke. “Ik moet een hele goede dag hebben en ook een beetje geluk. Ik vrees dat als er geen grote valpartij is, zoals vorig jaar, er best veel renners overblijven. Wij moeten de koers hard maken om dat te voorkomen. Als ik wil winnen, moet het peloton uit elkaar gereden worden.”
 
Kleine groep
Verhoeven weet wat er moet gebeuren om een kans te maken op de overwinning. “Het zwaartepunt ligt tijdens de E3 altijd in de finale”, zegt hij. “In het verleden bleek dat er altijd een kleine groep wegrijdt. Als je wilt winnen, moet je daar bij zitten. Wij moeten zorgen dat we niet in de verdediging komen. We moeten in de kopgroep komen met Sep of iemand anders.”
 
Team line-up:
Jos van Emden, Rick Flens, Tom Leezer, Bram Tankink, Maarten Tjallingii, Sep Vanmarcke, Robert Wagner en Maarten Wynants.
 
Ploegleiding:
Nico Verhoeven en Jan Boven.