21/06/2013
 
Ploeg mikt bij derde deelname nadrukkelijk op etappezege
 
Vacansoleil-DCM strijdt in Tour mee op alle fronten
 
Vacansoleil-DCM heeft voor de honderdste Tour de France een evenwichtige ploeg samengesteld die in staat moet zijn om op alle fronten mee te strijden. Met drie rappe mannen, drie gerenommeerde aanvallers en drie renners die bergop hun mannetje staan, denken manager Daan Luijkx en de dienstdoende ploegleiders Hilaire Van Der Schueren, Jean-Paul van Poppel en Aart Vierhouten drie weken mee te strijden aan het front. De selectie werd deze ochtend bekend gemaakt in wielergemeente Rucphen, dat in kerkdorp Sint Willebrord liefst vier gele-truidragers binnen de dorpsgrenzen had.
 
Wout Poels, Johnny Hoogerland, Lieuwe Westra en de gebroeders Boy en Danny van Poppel vormen de komende weken in Frankrijk de Nederlandse kern van Vacansoleil-DCM. Thomas De Gendt en Kris Boeckmans zorgen voor een sterke Belgische inbreng. De formatie wordt gecompleteerd door oud-etappewinnaar Juan Antonio Flecha en Sergey Lagutin. De Spanjaard  begint op Corsica aan zijn tiende Tour de France. De broertjes Van Poppel en de Oezbeek Lagutin staan voor hun debuut.
 
Van het geselecteerde negental wordt verwacht dat het recht doet aan de huisstijl van Vacansoleil-DCM: de Nederlandse World Tour-ploeg staat bekend om zijn verrassende, passionele en attractieve koerswijze. Op die manier hoopt de formatie een etappezege uit Frankrijk weg te kapen. Dat neemt niet weg dat ook met een schuin oog naar het klassement wordt gekeken. Wout Poels is na zijn ernstige val in de Tour van vorig jaar weer terug op niveau en zat dit seizoen al enkele keren dichtbij de wereldtop. Met zijn derde plaats in de Giro d’Italia van 2012 bewees Thomas De Gendt bovendien dat in hem een meer dan gemiddelde ronderenner schuilt.
 
“Misschien is Danny van Poppel voor buitenstaanders de verrassing in deze ploeg”, vertelt Aart Vierhouten. “Ik heb hem als bondscoach al drie jaar meegemaakt bij de junioren en de beloften en wat je steeds bij hem ziet, is dat een overgang hem weinig doet. Ook nu als prof is hij naadloos overgestapt en behaalt hij podiumplaatsen. Hij is met zijn negentien jaar nog heel jong, maar gelukkig kan dat tegenwoordig in de Tour. Jongeren vinden aansluiting, waar dat tien jaar geleden ondenkbaar was.”
 
Danny is een jongen die je moet blijven uitdagen, zonder hem met druk op te zadelen. Talenten moet je prikkelen. We geloven dat dit een goede volgende stap is in zijn ontwikkeling. Hij heeft onlangs in de Rondes van België en van Luxemburg blijk gegeven van een goede vorm en dan heb je een streepje voor. Hij heeft nog maar 34 wedstrijddagen dit jaar. Daarom lopen we niet snel het risico dat we hem over de kling jagen, hoewel we dat uiteraard met onze medische staf nauwkeurig zullen monitoren. De Tour is voor hem bovenal een mooie leerschool die in de toekomst van onschatbare waarde zal zijn.”
 
 
Team Vacansoleil-DCM: Kris Boeckmans (26), Juan Antonio Flecha (35), Thomas De Gendt (26), Johnny Hoogerland (30), Sergey Lagutin (32), Wout Poels (25), Boy van Poppel (19), Danny van Poppel (25), Lieuwe Westra (30).