02/05/2013
Jonge ploeg kent twee debutanten in een grote ronde.

Aankomende zaterdag vertrekt de Giro d’Italia in de omgeving van Napoli. Na een derde plek in het eindklassement in 2012 gaat Vacansoleil-DCM dit jaar met een vrijbuitersploeg voor een ritzege. Ploegleider Jean-Paul van Poppel begint met de Nederlandse WorldTour formatie aan zijn derde Giro: “Vorig jaar was een groot succes met een geweldig team rondom De Gendt maar ook een zeer actieve Martijn Keizer die meerdere keren in serieuze ontsnapping zat en het tussensprintklassement won. Ondanks dat onze voorziene sprinters geblesseerd zijn zie ik toch kansen op een ritzege met afmakers als bijvoorbeeld Ligthart, Bole en Marcato. Marcato maakt zijn debuut in de Giro en kiest net als Valls voor deze prachtige ronde om eens te kijken of hier meer kansen liggen voor ritwinst dan in de Tour.”

De zwaarte van de koers zal renners volgens ex-rozetruidrager van Poppel beter maken: “Lammertink en Wauters debuteren hier in een grote ronde en voor hen zal het een ontdekkingsreis zijn. Beide coureurs zijn fit gehouden dit voorjaar dus ze zouden hier klaar voor moeten zijn. Het feit dat ze aardig bergop rijden geeft vertrouwen dat ze de koers kunnen volbrengen en hier sterker uit kunnen komen. Ik verwacht ook dat we ze net als de rest van de ploeg zeker een aantal malen in beeld gaan zien.”

Klimmer en beoogd kopman Rujano blijft thuis en dat is een lastig vraagstuk. Van Poppel: “De feiten tegen Rujano lijken vrij onschuldig maar een geloofwaardige sport kan al lang niet meer uitgaan van waar iets op lijkt. We moeten het licht voor hem dus op oranje houden zolang de officier van justitie geen beslissing neemt, die beslissing mogen we volgens Italiaanse ingewijden verwachten  in mei.”

De selectie kent inmiddels vijf verschillende nationaliteiten:  Grega Bole, Martijn Keizer,  Maurits Lammertink, Pim Ligthart, Marco Marcato, Rob Ruijgh, Willem Wauters, Rafael Valls en Frederik Veuchelen.