Team LottoNL-Jumbo begint volgende maand met veel ambitie aan het nieuwe seizoen. De ploeg aast met Dylan Groenewegen op zeges in grote wedstrijden, gaat met Steven Kruijswijk voor eindwinst in de Giro d’Italia en wil met Robert Gesink een etappe winnen in de Tour de France.

 


Om de kans op succes te vergroten voert het team voor 2017 een structuurwijziging door. Merijn Zeeman is als Sportive Director eindverantwoordelijk voor het sporttechnische beleid van de ploeg. Nico Verhoeven is als Race Director verantwoordelijk voor de strategie en de tactiek in de wedstrijden.
 
“Het hedendaagse wielrennen vereist steeds specifiekere focus op taken”, zo legt directeur Richard Plugge de wijziging uit. “De voorbereiding, zowel fysiek en mentaal als op het gebied van materiaal is van cruciaal belang. Evenals een strategisch en tactisch goede uitvoering op de weg. Dit vereist 100 procent focus op deze twee deelgebieden. Door een betere afbakening van taken kunnen we een stap voorwaarts zetten.”
 
Merijn Zeeman - Sportive Director
Voor Merijn Zeeman gaat er veel veranderen. “Ik ben al geruime tijd bezig met het coachen van renners binnen de ploeg. De afgelopen jaren deed ik dat als ploegleider en coachte ik de renners een op een. Vanaf nu ga ik me richten op de grote lijnen en het overkoepelende sportieve beleid. Daar is de hele organisatie bij betrokken."
 
Als Sportive Director is Zeeman eindverantwoordelijk voor het sporttechnische gedeelte van de ploeg. “Ik wil de hele ploeg motiveren en inspireren om de betrokkenheid binnen de ploeg te vergroten. Deze wijziging past binnen het beleid om de ploeg professioneler en gestroomlijnder te maken. Het is een uitdaging om ons te meten met de wereldtop. We willen slimmer en innovatiever te werk gaan en iedereen in zijn kracht zetten. Er is veel talent en kwaliteit in het team. Met de juiste begeleiding en aandacht helpen we hen zichzelf te ontplooien. We willen met het team naar een hoger niveau groeien. ”
 
Nico Verhoeven - Race Director
Ook Nico Verhoeven krijgt een andere titel in 2017. Verhoeven zal volgend jaar als Race Director de ploeg naar een hoger niveau brengen. “Race Director betekent dat ik verantwoordelijk ben voor alle wedstrijden en wat daarbij komt kijken. Ik maak, in samenspraak met de trainers en andere ploegleiders, selecties. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de tactiek, dit geldt ook voor de wedstrijden waarbij ik niet achter het stuur zit.
 
Verhoeven legt uit dat de ploeg de ambities van vorig jaar door zal trekken. “De sprinttrein en de klassementstrein zijn projecten waar we mee door gaan. Met Dylan Groenewegen willen we sprints winnen en met Steven Kruijswijk hebben we de Ronde van Italië als het ultieme doel. Het behalen van deze doelen vereist een gedegen planning en tactiek.”
 
Daarnaast mikt de ploeg op de voorjaarskoersen met Lars Boom. “De grote voorjaarskoersen gaan we in met een Nederlandse kopman. Boom zal ondersteund worden om te scoren in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.”
 
Aankomend seizoen gaat het team met een unieke doelstelling naar Frankrijk. “De Tour de France is de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Veel Nederlanders hebben vakantie en volgen de Tour van start tot finish. We willen met Team LottoNL-Jumbo attractief koersen en gaan voor ritzeges. Het is voor het eerst dat we zonder klassementsambities naar de Ronde van Frankrijk gaan. Met Robert Gesink en Dylan Groenewegen hebben we twee renners die etappes kunnen winnen.”
 
Niermann en De Haan nieuwe ploegleiders
Grischa Niermann en Sierk Jan de Haan zijn aan de groep ploegleiders toegevoegd. Dit vanwege de uitbreiding van de WorldTour-kalender en de andere inzet van Verhoeven en Zeeman. Niermann en De Haan komen van het Rabobank Development Team, dat eind 2016 ophoudt te bestaan. Daarnaast was De Haan ook werkzaam voor Rabobank-Liv.
 
Lars Boom
De uitgesproken kopman voor de voorjaarsklassiekers is Lars Boom. “Het voelt erg goed om weer terug te zijn bij de ploeg waar ik jaren gefietst heb.” Boom is blij om met veel bekende gezichten zijn voorbereiding op het komende seizoen te starten. “Ik start mijn seizoen in de Ronde van de Algarve waarna mijn voorjaar echt begint met de Omloop, Parijs - Nice en alle voorjaarsklassiekers. Met deze ploeg om mij heen worden dat de belangrijkste doelen van dit jaar.”
 
Daarnaast wil Boom de kennis en ervaring die LottoNL-Jumbo in huis heeft gebruiken om tijdritten te winnen. “De Bianchi Aquila is de laatste jaren enorm ontwikkeld en is misschien wel de beste tijdritfiets in het peloton. De ploeg hecht veel waarde aan deze discipline en ik wil ook daar scoren. Ik train meer dan ooit op de tijdritfiets en ik heb testen gedaan om zo goed mogelijk op de fiets te zitten.”
 
Robert Gesink
Voor Robert Gesink begint het seizoen vroeg dit jaar. “Ik ga na de jaarwisseling richting Australië om daar de Tour Down Under te rijden. Daarnaast rijd ik in Abu Dhabi en bouw ik verder richting de Tour. Ik vind het mooi om het jaar op een avontuurlijke wijze met veel verschillende koersen te starten. In de Tour Down Under is het altijd afwachten hoe je uit de winter komt, maar als het er in zit ga ik daar voor een goed klassement. Later in het seizoen start ik in de Tour of California.”
 
Na Californië zal het vizier op juli staan. In de Tour de France wil de ploeg samen met Gesink gaan voor etappezeges. “Ik wil heel graag een Tourrit winnen en daar gaan we met de hele ploeg alles aan doen."
 
De overwinning op de Aubisque in de Vuelta gaf Robert Gesink een enorme boost. “De laatste jaren waren voor mij echt een eyeopener. De Tour van 2015 en de Vuelta van 2016 gaven mij het gevoel dat er nog heel veel in zit. Ik vind het schitterend om in de komende Tour voor ritzeges te gaan. Terug naar mijn roots van aanvallend koersen en erin vliegen.”


 
Dylan Groenewegen
De vooruitgeschoven sprinter van Team LottoNL-Jumbo is ook in 2017 Dylan Groenewegen. De Nederlands Kampioen hoopt komend seizoen de beste sprinters ter wereld te kunnen verslaan. Hij is blij met het vertrouwen dat de ploeg hem geeft door middel van de sprinttrein. “Het is allemaal heel snel gegaan; de sprinttrein werd steeds beter en ik begon te winnen. Het is logisch om met dit project door te gaan.” In hoofdlijnen zal er weinig aan de trein veranderen. “Wel hebben we een mooie toevoeging aan deze trein. Lars Boom gaat ook zijn steentje bijdragen en is daar de ideale renner voor. Hij kan goed sturen, weet zich prima te plaatsen en kan lang een hoog vermogen trappen.”
 
Voor Dylan Groenewegen zal 2017 er grotendeels uit gaan zien als het vorige seizoen. “De grote doelen in 2017 zijn het Nederlands Kampioenschap en opnieuw de Tour. Ik zou dolgraag mijn rood-wit-blauwe trui met een jaar verlengen en die in de Tour de France laten zien om daar het gevecht aan te gaan met de beste sprinters ter wereld. In de Eneco Tour heb ik getoond dat ik de sprinttop aan kan. "
 
Voordat het zover is start Groenewegen eerst in de Ronde van Qatar en de Ronde van de Algarve. “Ik kan niet wachten om opnieuw te kunnen sprinten voor de overwinning. Het liefste doen we dat natuurlijk zo snel mogelijk in de Ronde van Qatar en in klassiekers zoals Kuurne-Brussel-Kuurne en Gent-Wevelgem. Zodra de trein staat en de sprints worden gewonnen geeft dat een enorme boost voor het verdere seizoen.”
 
Steven Kruijswijk
Steven Kruijswijk liet in 2016 zien dat hij mee kan doen om de overwinning in een grote ronde. Ook in 2017 start hij de Ronde van Italië met het allerhoogste doel, de roze trui. “Mijn winter en het voorjaar staat in het teken van het grote doel, de Giro. Samen met de ploeg gaan we er alles aan doen om opnieuw in topvorm aan de start te verschijnen.”
 
Kruijswijk tekende dit jaar bij en heeft het volle vertrouwen om met Team LottoNL-Jumbo voor het hoogst haalbare, eindwinst in een grote ronde, te kunnen gaan. De ploeg doet er alles aan om Kruijswijk tijdens de Giro perfect te kunnen steunen. “De ploeg heeft in samenspraak met mij een aantal renners aangetrokken die mij kunnen bijstaan in de Giro. De Ronde van Italië is net als in 2016 het belangrijkste doel voor mij. Stef Clement en Jurgen Van den Broeck gaan belangrijke renners voor mij worden. Daarom rijden zij ook bijna hetzelfde programma en gaan zij ook met mij op hoogtestage. Ook de rest van de Giro-selectie zal vaker met mij koersen en trainen.”
 
Hij is klaar om aan het seizoen te beginnen. “Door mijn val in de Vuelta was mijn seizoen snel voorbij en ging ik anders de winter in. Op dit moment lig ik goed op schema voor de Giro. Mijn seizoen begint in februari en dan zal alles in het teken staan van de Giro. Daarna richt ik mijn pijlen op de Vuelta om ook daar voor het algemeen klassement te gaan.”

    22-12-2016 00:00