Team LottoNL-Jumbo heeft met Dylan Groenewegen de eerste etappe in de Eneco Tour gewonnen. In de massasprint in Bolsward was Groenewegen sneller dan Nacer Bouhanni (Cofidis) en de Wereld- en Europees kampioen Peter Sagan (Tinkoff). Groenewegen pakt ook de leiderstrui en de puntentrui.

Al vroeg in de 184,6-kilometerlange etappe ontstond er een kopgroep van vijf renners. In de laatste 10 kilometer werd de kopgroep ingelopen en werd het een gevecht tussen de sprintersploegen. Groenewegen bleef rustig en focuste zich op zijn ploeggenoten. “Ik bleef in de finale strak in het wiel van Robert Wagner en hij heeft mij perfect uit de wind gehouden. We bleven rechts rijden en ik voelde dat het treintje van Orica langs zou komen. Ik ben in het wiel van Ewan gaan zitten, maar hij raakte ingesloten. Op het moment dat Nizzolo aan ging wist ik dat ik zijn wiel moest pakken en daarna kon ik vrij sprinten.”

Groenewegen is blij dat het harde werken nu al beloond wordt. “We hebben er als team hard voor gewerkt en kwamen naar de Eneco Tour om een rit te winnen. Het is mooi dat het dan meteen de eerste dag al lukt.” Groenewegen roemt de ontwikkeling van de ploeg. “We zijn zeven maanden bezig met deze sprinttrein en nu winnen we op het hoogste niveau tegen de sterkste sprinters. Dat maakt deze zege speciaal."

Merijn Zeeman
“Dit is een mijlpaal voor Dylan en de ploeg. We pakken hier onze eerste WorldTour-zege met de sprinttrein.“ Ploegleider Merijn Zeeman geeft aan dat het vandaag veel improviseren was. “Een lange rechte weg en wind in de rug maakte het een onvoorspelbare aankomst. Je wil als treintje niet te vroeg op kop komen maar je moet er toch een keer voor gaan. Je zag vandaag dat er geen organisatie was en dat de sprinttreinen elkaar constant inhaalden.”

Merijn Zeeman zag dat ook de renners van Team LottoNL-Jumbo elkaar kwijtraakten in de finale. “Op een gegeven moment dacht ik dat Groenewegen in een kansloze positie zat, maar hij wist zich daar toch uit te vechten. Hij kwam op het goede moment op snelheid en is dan bijna niet te kloppen.” Zeeman geeft aan dat de ontwikkeling snel gaat. “Dylan Groenewegen doet hier een stap naar de wereldtop. Hij wordt dit jaar telkens sterker en is nu in topvorm.”

Tijdrit
Merijn Zeeman denkt niet dat Groenewegen de leiderstrui na de tijdrit mag aantrekken. “Morgen is het aan de tijdrijders en woensdag gaan wij opnieuw voor een sprint met Groenewegen.”
 

    19-09-2016 00:00