Team LottoNL-Jumbo renner Robert Gesink heeft de 13e etappe in de Vuelta gewonnen. Gesink won de koninginnenrit door Elissonde (FDJ) en Silin (Katusha) in de laatste meters van zich af te houden. De 195,6 kilometer lange etappe finishte op de Col d’Aubisque. George Bennett zat lang mee vooraan en eindigde als vierde.

“Ik ben heel blij, ik was er zo dicht bij op Covadonga. Maar toen versloeg Quintana mij nog. Ik wilde zeker nog een kans pakken en dat was vandaag. Dat ik het nu kan afmaken is echt heel mooi.” Gesink pakte opnieuw zijn kans door mee te gaan in de vroege ontsnapping samen met zijn ploeggenoten Victor Campenaerts en George Bennett. “We reden met een grote groep met sterke coureurs vooraan. Ik was er niet zeker van dat ik deze renners allemaal kon verslaan.”

Op de slotklim viel de groep uit elkaar en bleven er kleine groepjes over. Eerst zat George Bennett vooraan maar op het eind was het Robert Gesink die kon strijden voor de overwinning. “In de finale bleef ik vechten en gaf ik alles. Mijn benen waren zo verkrampt dat ik niet meer kon zitten. Het was genoeg. Ik ben echt blij.”

“Dit is mijn eerste overwinning in een grote ronde, tot nu toe was het echt geen goed seizoen. Nu voel ik dat ik helemaal terug ben, en dat voelt goed."

Ploegenspel

Victor Campenaerts nam veel werk voor zijn rekening in de kopgroep. Dat zag ook ploegleider Addy Engels “Campenaerts zorgde er voor dat het tempo erin bleef en de voorsprong groeide, daarnaast zorgde hij ervoor dat Bennett en Gesink van eten en drinken werden voorzien.”

“Het was ontzettend spannend in de finale.” Zegt ploegleider Addy Engels. “We hadden de koersradio, maar die spraken vooral over de klassementsmannen, en als je dan uiteindelijk hoort dat Gesink gewonnen heeft is dat een opluchting.” Engels was vooral bang voor Simon Yates (Orica). “Yates heeft een goede klim gereden door steeds dichterbij te komen en uit te lopen op de klassementsmannen. We hebben de tijdsverschillen aan Gesink doorgegeven en zijn hem blijven coachen.”

“In de finale bleven we geloven in de sprint van Gesink. De mannen met wie hij vooraan reed zijn explosief en we wisten wat Gesink maandag had laten zien. Dat hebben we hem ook steeds verteld en daarom ging hij vroeg de sprint aan.”

George Bennett vooruit

“Het is natuurlijk ook een beetje geluk hebben als Bennett in een groepje ervoor rijdt en Gesink en 30 seconden achter. Zo konden ze hun energie sparen en in de groep van van Gesink zaten nog twee renners van Cannondale die het gat dicht moesten rijden.” Engels gaf aan dat het wel een risico was. “We wisten dat Gesink heel sterk was dus dan hoop je maar dat de groep voor hem niet te ver weg reed."

Engels zag naast Gesink ook een sterke Bennett. “George heeft goede zaken gedaan door als vierde te eindigen. Hij stijgt hiermee in het klassement.” Bennett stijgt naar een 13e plaats in het algemeen klassement, op 6’37” van Nairo Quintana.

Morgen

“Morgen wordt het opnieuw zwaar met een finish bergop, dit keer na een korte etappe. Ik ga ervan uit dat de mannen die het voor ons kunnen doen vandaag zo diep zijn gegaan dat er morgen van herstelt moet worden. Maar zo’n overwinning als vandaag zorgt wel voor een goede motivatie binnen de ploeg.”
 

    04-09-2016 00:00