LottoNL-Jumbo renner Steven Kruijswijk is ook na de 17e etappe de leider in het algemeen klassement van de Giro d'Italia. Roger Kluge (IAM Cycling) won de etappe en Kruijswijk kwam als 30e over de streep in het peloton. In de strijd om de roze trui behoudt Kruijswijk zijn voorsprong van 3 minuten op Chaves (Orica-Greenedge). 
In tegenstelling tot gisteren was het meteen raak voor de vluchters van de dag. Daniel Oss (BMC), Eugert Zhupa (Wilier Triestina-Southeast) en Pavel Brutt(Tinkoff-Saxo) fietsten al snel een voorsprong van meer dan vijf minuten bij elkaar. Het peloton werd de hele dag gecontroleerd door de mannen van Trek-Segafredo en Lampre-Merida. Vlak daarachter hielden de mannen van LottoNL-Jumbo de roze truidrager Steven Kruijswijk van voren in het peloton.
 
Draaien en keren
Na de tweede tussensprint probeerden drie man de oversteek te maken naar de koplopers van wie de voorsprong ondertussen naar minder dan 1 minuut was geslonken. Konovalovas (FDJ), Bak (Lotto Soudal) en Belkov (Katusha) sloten aan met nog 23 kilometer te gaan. Niet veel later sloot ook het peloton aan en maakten de renners zich op voor een massasprint. Kluge kon uiteindelijk met een late uitval de winst pakken.
 
“Het was geen gemakkelijk rit, het scenario wel”, zei ploegleider Addy Engels. “Er zaten goede renners voorop die voor ons niet gevaarlijk waren. De sprintersploegen hebben hard moeten rijden in de achtervolging. De rit was ook bijna 200 kilometer. Wij reden goed geformeerd en altijd net achter de ploegen die op kop reden. Het draaien en keren maakte het ook niet gemakkelijk.”
 
Steven Kruijswijk
Steven Kruijswijk kwam als 30ste over de streep en verloor geen tijd. In de top van het algemeen klassement verandert er niks, Kruijswijk blijft aan de leiding met een voorsprong van 3 minuten op de Colombiaan Esteban Chaves. Op de derde plaats staat Alejandro Valverde (Movistar) met een achterstand van 3:32 op Kruijswijk.
 
De Nederlander kijkt tevreden terug op deze relatief makkelijke etappe. "Met de komende dagen in het vooruitzicht was dit de laatste gemakkelijke dag, ik genoot ervan en probeerde zoveel mogelijk energie te sparen." Donderdag staat de langste rit van deze Giro op het programma en moet in de finale de Pramartino worden beklommen. "Morgen wordt een lange dag met een lastige finale, ik moet ervoor zorgen dat ik boven op de klim er goed bij zit en geen tijd verlies op de rest."
 
Ook Addy Engels blikt vooruit op de langste etappe met de lastige finale.
 
“Voor de rit van morgen moeten we goed opletten. De afstand en vooral die klim op het einde maakt het een gevaarlijke rit. Als je na 220 kilometer 4,6 kilometer bergop moet rijden tegen een muur van gemiddeld 10,5% dan weet je dat het pijn gaat doen”, besloot Addy Engels.

    25-05-2016 00:00