Robert Gesink is zesde geworden in de Tour de France. De kopman van Team LottoNL-Jumbo beleefde drie goede weken en bekroonde die met een uitstekend eindresultaat. De Tour de France, die werd gewonnen door Chris Froome (Team Sky), was er voor Team LottoNL-Jumbo één vol hoogte- en dieptepunten.


 
Robert Gesink
“Ik ben heel trots op mijn prestatie. Ik besef op dit moment nog niet zo goed wat ik heb gepresteerd. Ik ben heel erg moe. Het was tot en met de etappe naar Alpe d’Huez spannend. Ik heb het daar ook erg zwaar gehad. Ik ben in deze drie weken langzamerhand uitgeput geraakt, maar heb het gelukkig vol kunnen houden. Ik ben blij dat het nu afgelopen is. Ik ben tevreden en trots op mezelf. Alle pech die ik afgelopen jaren heb gehad, heeft regelmatig door mijn hoofd gespookt. Dat maakt deze prestatie extra mooi voor mij. Alle renners die boven me zijn geëindigd hebben ooit een grote ronde gewonnen. Ik ben ‘the best of the rest’ en dat is echt top.”
 
Laurens ten Dam
“Mijn Tour de France is een vrij heftig verhaal. Voor mij persoonlijk was het een hele vervelende. Ik ben blij dat ik hem heb uitgereden, maar ik had er echt op gehoopt dat ik nog zou herstellen van mijn ziekte. Dat is helaas niet gebeurd. Ik kreeg de laatste week gewoon nauwelijks lucht. In het begin van de Tour de France raakte mijn schouder uit de kom bij een valpartij. Op dat moment had ik de hoop dat ik nog een mooie rol zou kunnen spelen in de Alpen, maar vervolgens werd ik dus ziek. Ik kan mezelf niets verwijten, dat maakt het extra zuur. Toch ben ik blij dat ik Parijs heb gehaald. Ik ben niet echt trots op mijn prestatie, maar kan er wel mee leven.”
 
Steven Kruijswijk
“Voor de ploeg was het een goede Tour de France. Ik houd er persoonlijk een dubbel gevoel aan over. Het lukte me in het begin niet om het gevoel uit de Giro d’Italia terug te krijgen. Ik was zeker niet slecht in vorm, maar kwam er in de Pyreneeën niet echt doorheen. Uiteindelijk heb ik in de Alpen nog wel wat kunnen laten zien. Ik heb genoten van deze Tour de France, zeker ook door het resultaat van Robert. De rit naar Alpe d’Huez was voor mij het hoogtepunt. Ik had die berg nog nooit opgereden en het was inderdaad speciaal. Het was ook mooi om daar nog belangrijk te kunnen zijn.”
 
Tom Leezer
“Ik ben heel blij dat ik nu even geen bergen meer op hoef te fietsen. De eerste tien dagen van de Tour de France verliepen super goed voor mij. Daarna knalde ik hard op een auto en daar heb ik de hele tweede helft van de Tour last van gehad. Er waren nog wel één of twee dagen waarop ik me redelijk goed voelde, maar ik heb vooral erg veel afgezien. Ik was in de eerste tien dagen de hamer en daarna was ik de spijker. Die spijker is een beetje krom geslagen, maar hij is niet gebroken. Ik was deze Tour kamergenoot van Robert en dat is op een fantastische manier gegaan. De sfeer en het moraal binnen de ploeg was geweldig en ik kijk met een blij gevoel terug op deze drie weken.”
 
Jos van Emden
“Ik beleefde mijn hoogtepunt al op de eerste dag. Dat ik vijfde werd in de tijdrit was echt fantastisch. Dat is de mooiste prestatie die ik in mijn carrière heb geleverd. Het was mijn eerste Tour de France en het was een bijzondere ervaring. Er is zoveel stress in het peloton. Vooral in de eerste week is het ontzettend nerveus en dat is meestal zonder aanleiding. Ik begrijp daarom dat renners zeggen dat ze heel graag naar de Tour willen, maar als ze er eenmaal zijn ook het liefst weer terug naar huis gaan. Dat ik uiteindelijk Parijs heb gehaald is heel belangrijk voor mij. Daar haal ik veel voldoening uit.”
 
Paul Martens
“Ik ben blij dat het afgelopen is. Ik heb uiteindelijk een constant niveau gehaald tijdens de Tour de France, maar in de laatste Alpenrit ben ik heel erg diep gegaan. Ik heb voor het leuke teveel afgezien. Ik wilde graag genieten van de beklimming van de Alpe d’Huez, maar dat is niet gelukt doordat mijn lichaam helemaal leeg was. Mentaal gezien was het einde van de Tour erg zwaar, maar ik ben tevreden met het niveau dat ik in deze drie weken heb gehaald. Ik heb de opdrachten die ik kreeg goed kunnen uitvoeren. Utrecht was voor mij een heel groot hoogtepunt. De ploegenvoorstelling en de tijdrit waren een unieke ervaring voor onze ploeg. Ik denk niet dat ik zoiets ooit nog mee zal maken.”
 
Wilco Kelderman
“Ik kijk niet met een heel goed gevoel terug op deze Tour de France. Ik ben al in het eerste weekend ten val gekomen en heb daar veel last van mijn rug aan overgehouden. Later in de ronde werd ik verkouden. Ik ben eigenlijk nooit echt fit geweest, waardoor het elke dag een kwestie van overleven was. Ik hoopte er in de laatste week nog wat van te kunnen maken, maar ook dat was niet mogelijk. Ik hoop deze Tour de France snel te vergeten al besef ik dat het een goede vuurdoop is geweest. Ik heb de Tour uitgereden in mijn debuutjaar en daar geniet ik van. Er waren ook zeker mooie momenten en de ploeg heeft het goed gedaan. Dat heeft me de boost gegeven die nodig was om het einde te halen.”
 
Sep Vanmarcke
“Ik had de vierde etappe als doelstelling. Ik wilde de kasseienrit heel graag winnen. Ik kreeg een lekke band op een belangrijk moment. Heel mijn voorjaar was al in rook opgegaan doordat ik steeds pech kreeg en nu zat het weer tegen tijdens een grote doelstelling. Dat heeft me veel mentale kracht gekost. Het is me uiteindelijk gelukt om de knop om te zetten. Ik was hier immers ook vooral om te knechten en daar heb ik heel veel energie in gestoken. Dit was mijn derde Tour de France en ik heb hem drie keer uitgereden. Het is prachtig om na drie weken afzien de Eiffeltoren te zien opdoemen, rondjes te rijden over de Champs Elysées en daarna je vriendin weer te kunnen knuffelen.”
 
Bram Tankink
“Ik was niet slecht, maar ook nooit echt super goed. Ik had mijn beste fase in de Pyreneeën. Daarna heb ik twee slechte dagen gehad. Ik kreeg last van een derde bal. Ik ben daardoor een beetje scheef op mijn fiets gaan zitten en dat heeft ervoor gezorgd dat ik last kreeg van mijn linkerbeen. Ook mijn rechterknie deed pijn. Het was de laatste dagen een kwestie van overleven. Ik heb nooit echt lekker op de fiets gezeten. Dat helpt niet echt. Toch ben ik blij met deze Tour. De ploeg heeft volledig in dienst van Robert gereden en dat heeft een heel mooi resultaat opgeleverd. Robert heeft het fantastisch gedaan.”
 
Nico Verhoeven
“We raakten al snel in deze Tour de France gehandicapt. Wilco Kelderman, Laurens ten Dam en Tom Leezer vielen hard. Op die manier raak je al in een vroeg stadium twee klimmers kwijt. Dat zijn bovendien jongens die al eens in de top-10 zijn geëindigd in een grote ronde. Daardoor kwam de bal meteen bij Robert Gesink te liggen. Zijn klassement is als een rode draad door onze Tour gelopen. Wilco en Laurens konden niets meer betekenen doordat ze na hun val ook allebei ziek werden. Dat heeft ons beperkt in onze ambitie om initiatief te nemen in de bergritten. Dat was namelijk ook zeker een van onze doelen. Met nog één klimmer naast Robert werd dat een stuk lastiger. Steven Kruijswijk kon Robert goed bijstaan. Hij was ook in staat aan te vallen, maar we konden niet van hem verwachten dat hij dat elke dag zou doen. Ook niet omdat Robert hem af en toe hard nodig had. Dat is wat mij betreft het enige minpunt van deze Tour de France. Ondanks alle pech zijn wij één van de twee ploegen die met 9 man Parijs hebben gehaald. Dat is een unieke prestatie. Dat geldt ook voor de zesde plaats van Robert. Het deelnemersveld was dit jaar heel sterk en alle toppers zijn bovendien in koers gebleven. We hebben er het maximale uit gehaald en dit resultaat is ook een hele grote opsteker voor Robert als mens.”
 

    26-07-2015 00:00