Robert Gesink is donderdag ondanks pech op Plateau de Beille een plekje gestegen in het algemeen klassement van de Tour de France. De kopman van Team LottoNL-Jumbo kwam op de Pyreneeën-reus als 18e over de streep en verloor een minuutje op het groepje met gele truidrager Chris Froome (Sky). Hij staat nu zevende. Gesink wisselde van positie met Tony Gallopin (Lotto-Soudal) die meer tijd verloor dan de Nederlander.  

De 195-kilometerlange etappe, die startte in Lannemezan werd gewonnen door Joaquim Rodriguez (Katusha). De Spanjaard maakte deel uit van een lange vlucht.Robert Gesink
“Het ging vandaag best goed, al was het natuurlijk akelig dat ik lek reed aan de voet van Plateau de Beille”, baalde Gesink. “Dat was een slecht moment. Op een andere fiets ben ik nog volle bak naar boven gereden, alsof het een tijdrit was. Ik kwam op adrenaline nog bijna terug in het groepje met de gele trui. Ik zag ze de hele tijd, maar helaas lukte het net niet.”

Gesink zag desondanks lichtpuntjes. “Ik was echt sterk, had weer een goede dag. Het was zonde dat ik lek reed.”

Sep Vanmarcke
Sep Vanmarcke was een van de renners in de kopgroep waar ook Rodriguez onderdeel van uitmaakte. De Belg begon de beklimming van Plateau de Beille zelfs als koploper, nadat hij samen met Michal Kwiatkowski (Etixx-Quickstep) had aangevallen.

“Met de ploeg hadden we afgesproken dat ik mee ging springen, zodat ik Robert in de finale kon helpen”, aldus Vanmarcke, die uiteindelijk als 30e over de streep kwam, op 12’38”. “Het ging best goed, pas op de slotlklim werd ik teruggepakt. Ik hoopte nog even op top tien, maar de klim was te steil. Zeker voor iemand met mijn gewicht. De laatste tien kilometer had ik het zwaar. Ik ben blij dat het erop zit, al heb ik me ook wel geamuseerd. Dit had ik een keer nodig na de pech van vorige week.”

Bram Tankink
Bam Tankink cijferde zich op weg naar Plateau de Beille volledig weg voor de ploeg en zorgde ervoor dat Gesink vanuit een goede positie aan de slotklim kon beginnen. Uiteindelijk werd hij 61e op ruim 20 minuten van Rodriguez.

“Op de laatste klim begon het keihard te regen. Het werd ook koud. We zijn toen ook maar wat harder gaan rijden om het warm te krijgen. Het is zuur dat Robert tijd verliest, maar het is beter dat het gebeurt door pech dan door vorm.”

Nico Verhoeven
Nico Verhoeven was zeer te spreken over de prestatie van Sep Vanmarcke. “Het was een goede actie van hem. Hij heeft zelfs nog aangevallen vanuit de kopgroep. Sep had het even moeilijk na zijn pech in de kasseienrit, maar heeft nu de bevestiging dat hij ook in andere type ritten zijn ding kan doen. Als het oorlog was geworden op de voorlaatste klim had Sep in de vallei nog belangrijk kunnen zijn voor Robert, maar nu was dat niet het geval. Op weg naar Plateau de Beille lag het tempo zo hoog dat hij niet echt meer iets kon doen.”

Verhoeven denkt dat een aanvaller vrijdag weer een goede kans maakt op succes. “Het wordt voor de sprinters lastig om te controleren. Tinkoff-Saxo heeft natuurlijk Sagan, maar ook nog klassementsambities met Contador. Bovendien zijn ze nog maar met zeven man.”

 

    16-07-2015 00:00