Robert Gesink heeft dinsdag goede zaken gedaan in de tiende etappe van de Tour de France. Een aanvallende rijstijl heeft de Nederlandse kopman van Team LottoNL-Jumbo tijdens de eerste dag dat er echt geklommen moest worden, aan een vierde plaats in de daguitslag geholpen. Hij steeg dankzij zijn presentatie op de Col de Soudet naar de achtste plaats in het algemeen klassement.
 


Chris Froome schreef de 167-kilometerlange etappe van Tarbes naar La Pierre-Saint-Martin op zijn naam. De Brit van Team Sky verstevigde zodoende zijn leiding in het algemeen klassement. Hij heeft een voorsprong van 4 minuten en 35 minuten op Gesink.
 
“Ik ben kapot, maar tevreden”, aldus Gesink, die al vroeg op de slotklim aanviel. “Ik zag mensen uitsturen en voelde mezelf goed, dus ik dacht: ik doe eens gek. Het was niet besproken, maar ik weet dat als die mannen gaan versnellen, het net te hard gaat voor mij. Ik wilde dat voor zijn en dat pakte vandaag goed uit.”
 
Superdag
Gesink hoopte onderweg stiekem op een ritzege. “Stom eigenlijk. Ik dacht er heel even aan, maar dat had ik achteraf misschien beter niet kunnen doen. Ik besef nog niet helemaal wat er allemaal is gebeurd. Vandaag was heel goed, ik voelde me sterk, dus ik ben tevreden. Ik benieuwd wat er morgen inzit.”
 
Emoties bij Zeeman
Merijn Zeeman reageerde emotioneel op de prachtige vierde plaats van Gesink. “Het zat ons als ploeg allemaal niet mee dit jaar en ook Robert heeft zijn portie tegenslag wel gehad. Het is fantastisch wat hij vandaag heeft laten zien. Ik ben heel blij voor hem. Ik word er emotioneel van en heb er eigenlijk geen woorden voor. Dit is prachtig om mee te maken. We hebben alleen nog wel een lange weg te gaan, we zijn net begonnen, vandaag was de eerste bergrit.”
 
Ten Dam niet ontevreden
Laurens ten Dam kwam dinsdag als 22e over de streep, in dezelfde tijd als Vincenzo Nibali, de Tour-winnaar van vorig jaar. En dat ondanks de zware val van ‘LTD’ in de eerste week. “Ik ben niet ontevreden vandaag. Ik wilde net naar Robert rijden om te zeggen dat ik er nog was voor hem, toen hij aanviel. Op acht kilometer van de streep plofte ik uiteindelijk. Robert heeft het super gedaan. Als team gaan we hard voor hem werken en samen gaan we een mooi plan maken.”
 
Tom Leezer
Tom Leezer kwam tijdens de etappe ten val. De Nederlander liep een gekneusde neus op en een wond op zijn rechteronderarm moest worden gehecht.


    14-07-2015 00:00