Wilco Kelderman is woensdag in Emmen Nederlands kampioen tijdrijden geworden. Het Amersfoortse talent eindigde na 54,8 kilometer racen tegen de klok voor zijn teamgenoten Rick Flens en Jos van Emden; een compleet LottoNL-Jumbo podium.
 
“Dit resultaat had ik nooit verwacht”, zei Kelderman na zijn zege. “Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) was de favoriet en het zou heel moeilijk worden om hem te kloppen. Maar alles viel op zijn plaats vandaag. We rijden op een hele goede Bianchi Aquila en vooral Mathieu Heijboer heeft dit jaar veel tijd gestoken in de tijdrit. Daarom hadden we geloof in onze kansen voor het podium. Dat dit eruit komt rollen, is super.”
 
Verschil
Ook Rick Flens was van tevoren zelfverzekerd over zijn podiumkansen. “We hebben een nieuwe fiets en daar voel ik me heel lekker op”, gaf hij aan. “Het gaat al een tijdje goed en nu krijg ik eindelijk loon na werken. Na alles wat ik voor de ploeg doe, kon ik nu een keer aan mezelf denken. Daarom wilde ik er op het einde ook per se een resultaat aan over houden. Ik hoorde dat het dicht bij elkaar zat en toen ben ik voluit gegaan. Ik heb dat gelukkig vol kunnen houden en daardoor het verschil gemaakt in de laatste tien kilometer.”
 
Ingestort
“Dit is goed voor de ploeg”, zei de nummer drie, Jos van Emden. “We doen weer mee omdat de nieuwe fiets heel goed is. Vorig jaar werd ik ook derde, maar ging ik in mijn hoofd op een hele andere manier van start. Nu wist ik dat ik mee ging doen en tot 40 kilometer was ik zelfs de snelste. Ik ben de laatste 15 kilometer helaas ingestort. Ik heb heel hard gereden, maar heb het niet zo goed vol kunnen houden als Wilco en Rick.”
 
Fine-tunen
De rol van Mathieu Heijboer komt voortdurend naar boven als het gaat om de ontwikkeling van de tijdrit bij Team LottoNL-Jumbo. “Het is niet mijn werk, we hebben er met elkaar veel tijd in gestoken”, zei hij na afloop van het NK bescheiden. “Ik heb het project een boost gegeven. Ik vind tijdrijden een mooi onderdeel en het deed me pijn dat het vorig jaar enigszins was weggezakt. De introductie van de Bianchi Aquila was een belangrijke stap, maar we moesten het verder fine-tunen. Dat hebben we in samenwerking met Bianchi en AeroPro gedaan, met een mooi resultaat.”
 
Bijzonder
Door zijn zege mag Kelderman tijdens de openingstijdrit van de Tour de France in Utrecht in de rood-wit-blauwe trui starten. “Dat wordt natuurlijk fantastisch”, jubelde hij. “Het is altijd een bijzonder gevoel om een kampioenstrui om je schouders te krijgen. Dit is mijn eerste titel bij de profs en dat voelt nog specialer.”

 

    24-06-2015 00:00