LottoNL-Jumbo kopman Steven Kruijswijk heeft zich naar een mooie 5e plaats geknokt in de zware bergetappe naar Madonna di Campiglio. Door de tijdwinst van Kruijswijk op de concurrentie stijgt hij zeven plekken, van de 21e naar de 14e plaats in het klassement. De rit werd gewonnen door Mikel Landa van Team Astana. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) blijft in het roze.
 
Het was weer laagvliegen in de eerste 60 kilometer van de bergrit. LottoNL-Jumbo’s Steven Kruijswijk werd door zijn team goed bijgestaan en verspilde weinig energie tot aan de eerste bergen.
 
“Vanuit de start was het koers en ging het tegen 60 kilometer per uur aan”, vertelde ploegleider Jan Boven boven op de Madonna di Campiglio. “Het was laag vliegen maar onze mannen hebben zich goed geweerd in dat geweld. Tot aan de voet van de voorlaatste beklimming reden Bert-Jan Lindeman, Martijn Keizer en Nick van der Lijke nog met de besten mee en zetten ze Kruijswijk goed af. Zeker voor Van der Lijke, die zijn eerste grote ronde rijdt, is dat een goede prestatie. De anderen hebben fantastisch werk gedaan in de aanloop naar de berg. Ik ben tevreden over de ploeg.”
 
Ambitieuze doelstelling
De Giro d’Italia lijkt zijn tol te eisen. Enkele toppers moesten al vroeg lossen in de bergen en kregen flink wat tijd aan de broek.
 
“Ik schuif iedere dag met mijn auto wat op in de karavaan”, vervolgde Boven zijn verhaal. “We kenden de beklimming en de afdaling. Steven ging daar even voorop rijden, dat was zo gepland. Zo kon hij zijn eigen tempo rijden en controleren. Na de afdaling was de groep van Steven flink uitgedund en verloren mannen voor hem in het klassement tijd. Als we zo kunnen doorgaan, dan ligt een top tien in het verschiet. Het was een realistische maar ook flink ambitieuze doelstelling, die top tien.”
 
Lekkere benen
Na de lastige tijdrit van gisteren kende Kruijswijk vandaag weinig tot geen problemen. De benen voelden goed aan.
 
“Mijn prestatie van gisteren was geen toeval. Ook vandaag had ik een goed gevoel in de benen”, zei een tevreden Kruijswijk op de massagetafel. “Jan Boven had mij gewaarschuwd voor de afdaling en wist dus dat ik daar van voren moest zitten. Daardoor heb ik tijdwinst geboekt op de concurrenten.”
 
De LottoNL-Jumbo kopman wist dat Astana tempo ging maken op de laatste beklimming van de Madonna di Campiglio.
 
“Toen we na de afdaling aan de Campiglio begonnen, zette Astana zich op kop. Dat was te voorspellen”, vervolgde Kruijswijk. “Ze reden hard, maar toen op tien kilometer van de streep Tanel Kangert op kop ging rijden, werd het tempo moordend en vlogen ze achter mij er allemaal af. Ik kon tot een kilometer of drie erbij blijven maar toen Contador aanzette, kon ik niet mee.”
 
Top tien
De top tien lijkt dichtbij, maar is ook nog steeds ver weg. Kruijswijk blijft realistisch.
 
“Ik bekijk het van dag tot dag. Als ik zo rond die vijfde plaats kan blijven presteren dan is een top tien mogelijk. Maar nogmaals, ik wil het van dag tot dag bekijken. De laatste week is bijzonder zwaar en ook ik moet mijn krachten verdelen. Eerst morgen maar even met de benen omhoog en genieten van de rustdag."
 
Morgen volgt de laatste rustdag voor de brutale slotweek in de Giro.
 
“Maandag moeten onze mannen lekker uitrusten en de benen zoveel mogelijk sparen”, zei Boven. “We gaan met vertrouwen de slotweek in. Dinsdag is het weer raak. Dan gaan we opnieuw de bergen in."
 

    25-05-2015 00:00