Sep Vanmarcke begint zondag als een van de favorieten  voor de eindzege aan de Ronde van Vlaanderen. De Belgische klassiekersspecialist, die vorig jaar een derde plaats noteerde, loopt niet weg voor zijn favorietenrol in Vlaanderens Mooiste.
 
“Het is terecht dat er druk is, die leg ik mezelf ook op”, aldus Vanmarcke. “Sinds vorig jaar heb ik daadwerkelijk het idee dat ik de Ronde kan winnen.”
 
Vanmarcke gelooft zondag in zijn kansen. “Ik heb van niemand schrik, al zijn een aantal concurrenten heel goed in vorm. Tom Boonen en Fabian Cancellara ontbreken, maar desalniettemin blijven er veel andere kanshebbers over.  Ik denk in de eerste plaats aan Geraint Thomas. Hij is een heel gevaarlijke klant. Ik denk dat er vijf, maximaal tien renners zijn die zondag kunnen winnen. De Ronde van Vlaanderen is zo zwaar dat de favorieten altijd omhoog komen drijven.”
 
Pech
Vanmarcke hoopt in ‘De Week van de Waarheid’ (zondag volgt Parijs-Roubaix) dat pech hem bespaard blijft. Lekke banden wierpen hem in de Omloop Het Nieuwsblad en Strade Bianche terug, terwijl hij in de E3 Harelbeke gehinderd werd door een kapot schoenplaatje. “Als ik geen pech heb, kan ik heel ver komen. Hopelijk met veel ploeggenoten om mij heen.”
 
Dat Vanmarcke in Gent-Wevelgem in de ultieme finale moest lossen, zegt hem weinig.
“Het is nooit leuk om te passen, maar het gebeurde onder uitzonderlijke omstandigheden”,  zegt hij, refererend aan het stormachtige weer.
 
Nico Verhoeven
Voor ploegleider Nico Verhoeven is het de laatste weken puzzelen vanwege alle ziekte- en blessuregevallen binnen de ploeg.  Het team voor de Ronde van Vlaanderen is echter helemaal klaar voor ‘De Hoogmis’.
 
“De jongens hebben woensdag in lekker weer kunnen trainen. Dat was wel zo fijn. De mannen, en vooral Sep, zijn in orde. Dat zorgt voor vertrouwen, want een team is zo goed als de kopman.”
 
Open koers
Verhoeven verwacht een open wedstrijd. “Dat ligt Sep normaal gesproken wel. We moeten goed inspelen op de verrassende moves. Feit is dat Sep altijd wil koersen en daardoor zit hij er vaak bij. Dat is natuurlijk heel belangrijk. Bovendien wordt het zondag niet heel warm, dat is ook geen nadeel voor Sep.
 
Team line-up:
Tom Van Asbroeck, Rick Flens, Tom Leezer, Bram Tankink, Maarten Tjallingii, Sep Vanmarcke, Robert Wagner & Maarten Wynants.
 
Ploegleiding:
Jan Boven & Nico Verhoeven.

    03-04-2015 00:00