Lars Boom heeft woensdag de vijfde etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Belkin Pro Cycling TEAM kwam na 152 kilometer en zeven kasseistroken tussen Ieper en Arenberg solo over de finish.
 “Het is een droom om een rit in de Tour te winnen”, aldus een zichtbaar emotionele Boom. “Zeker in dit regenachtige weer en op kasseien in Vlaanderen. Ik droom al jaren van een natte Parijs-Roubaix en dan komt dit. Fantastisch gewoon. Sep Vanmarcke en ik waren ook vertrokken met het idee om te winnen. Het is heel speciaal dat ik degene ben die precies negen jaar na Pieter Weening weer een Nederlandse overwinning in de Tour boekt. Ik heb er geen woorden voor. Op de fiets waren er al tranen en had ik kippenvel.”
 
Boom reed in de slotfase met Astana-renners Vincenzo Nibali en Jakob Fuglsang naar de streep. Op de laatste kasseistrook plaatste hij een beslissende demarrage. “Ik wist dat ik ze daar moest lossen, want daar ben ik sterk en ik wilde zeker weten dat ik ging winnen. Ik dacht dat Fabian Cancellara en Peter Sagan nog zouden komen, maar die kwamen niet meer. Toen ik de laatste bocht indraaide, wist ik dat ik ging winnen. Heel mooi.”
 
Sep Vanmarcke
Vanmarcke zag zijn eigen kansen op dagsucces in de finale verdampen dankzij een lekke band. Toch kwam de Belg juichend over de streep. “Het is gewoon super dat Lars vandaag weet te winnen. We waren allebei heel goed. Op de vierde strook wilde ik mijn slag slaan, dat had ik van tevoren zo uitgestippeld, maar helaas reed ik lek. Mijn race was toen over en ik was heel teleurgesteld, maar toen ik hoorde dat Lars ging winnen, kon ik toch nog genieten.”
 
Bauke Mollema
Bauke Mollema hield woensdag op de Vlaamse en Noord-Franse kasseien prima stand. De kopman van het Belkin Pro Cycling TEAM kwam in Arenberg als 34e over de finish en staat nu 18e in het algemeen klassement. Het verschil met gele truidrager Nibali van Astana is 2’27”, maar het gat met de meeste andere klassementsrenners is niet groter dan een minuut.
 
“Wat een epische etappe”, sprak Mollema na afloop. “Ik was helemaal leeg in de finale. Zonder mijn ploeggenoten had ik het vandaag echt niet gered.”
 
Nico Verhoeven
“We zijn vandaag op twee fronten actief geweest”, aldus een zeer tevreden ploegleider Nico Verhoeven. “We hebben ons ding kunnen doen met onze topspecialisten Lars en Sep en de anderen hebben Bauke ondersteund. Dat we deze belangrijke etappe winnen en domineren is fantastisch. Dit is misschien wel de mooiste rit van deze ronde en hier gaat nog lang over nagepraat worden. Dit helpt ook in onze zoektocht naar een nieuwe sponsor. Bauke eindigt in de middenmoot en is de dag gewoon prima doorgekomen. Hij heeft flink afgezien, maar verliest amper tijd op de meesten van zijn concurrenten.”
 
Richard Plugge
Managing Director Richard Plugge genoot met volle teugen van de zege van Boom. “Wat een ongelooflijke overwinning. Helemaal geweldig. De dag verliep geheel volgens het plan van de ploegleiders, behalve de lekke band van Sep dan. Dit is een enorme doorbraak voor Lars. Ook voor het team is dit heel belangrijk, aangezien we ons hiermee wereldwijd in de picture rijden. Dit gaat de hele wereld over. We kunnen dit mooi meenemen in onze gesprekken met nieuwe sponsoren.”

 

    09-07-2014 00:00