Giro di Italia 2012: Miguel Angel Rubiano wint zesde etappe

De zesde etappe in de Ronde van Italië is gewonnen door de Colombiaan Miguel Angel Rubiano. Hij ontsnapte in zijn eentje en behalve de ritzege legt Rubiano ook beslag op de blauwe bergtrui.

De Italiaan Adriano Malori veroverde de roze trui. Miguel Angel Rubiano is een echte klimmer en hij kan meer. De Colombiaan kwam In zijn eentje over de streep in Sant'Elpido in deze eerste echt lastige rit in deze Giro en finishte 1 minuut 10 seconden voor een groepje achtervolgers die hem na zijn ontsnapping niet meer konden inhalen .
 
Rubiano verovert ook de bergtrui met zijn knappe prestatie. Maar de Italiaan Adriano Malori neemt de roze trui over van Ramunas Navardauskas. De renner van Lampre won de sprint en zat bovendien ook in het groepje achtervolgers die hij te snel af was; dat leverde hem de tweede plek op in de etappe.
 
Vier belangrijke sprinters hielden het voor gezien in deze lastige etappe. Al vroeg in de rit besloten Romain Feillu en Thor Hushovd af te stappen en niet lang daarop moest ook Tyler Farrar opgeven na een val waarbij hij zijn hand bezeerde die in het ziekenhuis gehecht moest worden. Ook Pablo Lastras gaf op nadat hij tijdens de afdaling van de Passo Della Cappella een heftige val maakte. Ook hij moest naar het ziekenhuis en daar bleek dat hij een sleutelbeen en vier ribben had gebroken. Bij de beklimming zat de Spanjaard van Movistar vlak achter Miguel Angel Rubiano die daar de punten pakte; dubbel sneu, want ook Lastras kwam dicht bij de 'maglia rosa'.
 
In de tussensprint was het Roberts die de zes bonificatieseconden pakte; Gatis Smukulis pakte vier seconden en Adriano Malori kreeg twee seconden cadeau voor zijn snelheid. Mark Cavendish en Theo Bos eindigden achterin en waren net op tijd binnen om de zevende etappe te mogen rijden. 

    12-05-2012 15:42